Özellikle son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz LGBT akımının ne olduğunu lgbtturkiye.net adına sizlere kapsamlı bir şekilde anlatmış olacağız. Lgbt nedir? Sorusu en fazla cevabı hak eden sorulardan biridir. Konuya başlamadan önce lgbtnin ne olduğunu bilmemiz gerekir.
GLBT veya LGBT 1990’larda gay sözcüğü yerine kullanılmaktaydı. Şimdilerde lgbt bir topluluğun genel ismini temsil etmektedir. Gay sözcüğü lgbt topluluğu açısından eksik bir kavram olduğu için yerini lgbtye bırakmıştır. Bu terim eşcinsel hareketi olarak adlandırılmaktadır. Glbtt kelimesi toplumda lezbiyen grubun yok sayılması sebebiyle değiştirilmiş ve l harfi başa alınmıştır. Bu şekilde kadınlara bu hareket içerisinde pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Her ne kadar bizler lgbt olarak tanımlasak da yurt dışında yaşayan bazı örgütler bu kelimeye queeri Q ya da interseksüelleri temsilen L harfini de eklemektedir.
Lgbt nin açılımı nedir?
LGBT hareketini temsilen kullanılan bu kelime; lezbiyen, biseksüel, gay, transeksüel, travesti ve intersex kelimelerinin birleşimini kapsamaktadır. Bu kelimenin kullanış tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte eşcinsel bireylerin haklarının mücadelesinde kullanılan anaçatı kelimedir.
Lgbtturkiye.net olarak bize en çok yöneltilen sorulardan biri de lgbt haklarıdır. Lgbt akımını destekleyen ülkeler olduğu gibi yasaklayan ülkelerde mevcuttur. Kimi ülkeler eşcinsel evlilikleri doğru bulurken kimi ülke, medeni birliktelik haklarını hiçe sayarak çeşitli cezalar uygulamaktadır. Şimdi size lgbt bireylerine tanınan veya tanınmayan bu hakları ve yasaları söylemiş olalım. Lgbt evlat edinme, askerlik hizmeti, göç hakkı, cinsel yönelimler, karşı şiddet, ayrımcılık, nefret suçları, sodami yani oğlancılık, eşit ve adil olmayan reşit olma yasalarıdır. Bu yasaların doğru kullanılmamasıyla birlikte lgbt bireyleri ister istemez haklarını özgür bir şekilde yaşayacağı ülkelere taşınmayı kendisine görev bilmiştir. Peki, bu ayrımcılığın bulunmadığı ülkeler nelerdir?
l Hollanda
l Belçika
l Arjantin
l Birleşik Krallık
l Danimarka
l Brezilya
l Fransa
l Kanada
l İspanya
l İsveç
l İzlanda
l Lüksemburg
l Norveç
l Güney Afrika
l Yeni Zelanda
l Uruguay
Bu ülkeler dışında Portekiz, eşcinsel evliliğe izin vermiş, lgbt bireylerine sendika imkânı tanımıştır. Bu haklar sebebiyle Portekiz, lgbt bireyleri için sevilen ülkeler arasına girmiştir. Tabi bu haklar sadece lgbt bireyleri için değil heteroseksüel çiftler içinde geçerlidir. Göründüğü üzere saydığım ülkeler arasında Türkiye yoktur. Türkiye’de lgbt adına herhangi bir kanun veya bildirge söz konusu değildir. Peki Türkiye’de yaşayan bu insanlar ne yapmalı? Veya ne yapacak? Diye soracak olursanız; Türkiye‘de biseksüel, lezbiyen, gay ve transgender bireyler için Medeni Kanunda herhangi bir ifade geçmez. Bununla birlikte eşcinsel çiftlerin birlikteliği hakkında herhangi bir yasal zeminde tanınmamaktadır. Isteyen istediği gibi yaşamaya devam etmektedir. Herhangi bir yasaya bağlı durum olmadığı için toplumda dışlanma bizim ülkemizde lgbt bireylerinin fazlaca yaşadığı sorunlar arasındadır. Türkiye’deki lgbt bireyleri ne yapıyor? Sorusuna, İstanbul’da kurulan ve Türkiye’nin ilk lgbt örgütü olan lambdaistanbul örgütü destek vermektedir. Bununla birlikte ülkenin pek çok şehrinde lgbt dernekleri kurulmuştur. Bu derneklerin yürüyüşleri pek çok tepkiye neden olsa da varlıklarını devam ettirmektedir. Türkiye’de yaşayan lgbt bireyleri için sevindirici haber ise Türkiye’nin ilk travesti hakları için kurulan resmi dernek olması açısından belirli hakları da bünyesinde barındıran Bursa Gökkuşağı lgbt Derneği dir. Bu dernek ülkemizde yaşayan lgbt bireyleri için adeta bir umut olmuştur. Derneklerin dışında ülkemizde lgbt bireyleri dışlansa da her hangi bir cezalandırma uygulanmamaktadır. Buda özgürlük açısından atılan adımlardan biridir. Bu hareketin ülkemizde tamamen bir yasaya dökülmesi zaman alacak gibi görünüyor. Ancak bu konuya sert ve olumsuz herhangi bir cezalandırma söz konusu değildir. Buda diğer ülkelere göre sevindirici haberlerden biridir.